Bencés borecetek pannonhalmi fehérborból
2006-12-31
“Két új terméket dob piacra a Buszesz Zrt. a Pannonhalmi Apátsággal karöltve. A kétféle Bencés borecet pannonhalmi borból készül, több száz éves recept alapján. Az első körben háromezer liter borból 12 ezer palack kerül a nívósabb élelmiszerüzletek polcaira.”
(Napi Gazdaság, 2007. október  13.)
„Keller Bálint bencés pincefelügyelő 1763-ban vetette papírra latin nyelvű pincekönyvében a jó minőségű borecet készítéséről és tárolásáról szóló utasításait. Az Instrukció című, kéziratos pincekönyv szerint: "Gondoskodni kell egészséges, erős és tüzes alapanyagról (ecetágyról), amely nemes fajtájú borból készítendő. Az a bor pedig ne legyen idei termés, hanem harmadik vagy negyedik évjáratú. Tehát vegyünk tiszta és nemes fajtájú bort, minél magasabb szesztartalommal. Semmiből ugyanis nem lesz semmi, a rosszból csak rossz lesz, a jóból viszont jó, az erősből erős."
Mindezt megszívlelve készítették el a Buszesz Zrt. laboratóriumában a XVIII. századi leírásnak és utasításnak megfelelő Bencés Borecetek nagyüzemi előállításának receptjét. A szakemberek figyelembe vették azt a pannonhalmi hagyományt is, hogy a borecet ízesítéséhez egykor felhasználtak olyan, napjainkban is ismert fűszer- és gyógynövényeket, amelyeket ma elvétve alkalmaznak az ecetgyártásban.
(Szabad Föld, 2006. október 27.)
„A messze földön méltán híres pannonhalmi bencés borok, likőrök és gyógyfüvek, teák után most kétféle borecettel rukkoltak elő a Pannonhalmi Főapátság szerzetesei….Legújabb terméküket a Buszesz Zrt.-vel közösen fejlesztették ki. ..A főapátság eredeti receptjének előírásai és a Buszesz kotrszerű technológiájának ötvözésével  született meg a bencések kiváló minőségűrizlingjéből előállított levendulás és zsályás-dióleveles borecetje.”
(Népszava, 2006. október 24.)
„Megkezdte a bencés borecetek gyártását a Buszesz Zrt. a pannonhalmi apátsági pincészet boraiból…..Hortobágyi Cirill perjel hangsúlyozta: a termék értékét növeli, hogy a jó minőségű borban lévő különféle ásványi anyagok és szerves savak gazdagítják. A borcetet fűszer-  illetve gyógynövényekkel ízesítik.”
(Zalai Hírlap, 2006. október 13.)
„A pannonhalmi bencés monostor könyvtárában őrzött XVIII. századi receptúrák alapján készülnek modern technológiával borecetek. A minapi sajtóbemutatón az apátsági termékek körét bővítő újdonságok egészségmegőrzésben játszott szerepét hangsúlyozták……A hagyományőrzést az apátság, a modern technológiát a Buszesz Zrt. biztosítja. A nagyüzemi ecetkészítésben tapasztalt cég gyártja és forgalmazza a bencés boreceteket. Dr. Zentai László vezérigazgató hangsúlyozta: azért fontos számukra ez az együttműködés, mert az új termékekkel az egészséges táplálkozást szolgálhatják.”
(Kisalföld, 2006. október 18.)
„Az élelmiszeriparban ma még viszonylag ritkaságszámba megy az az együttműködés, amelynek során egy egyházi és egy világi intézmény fogott össze egy gasztronómiai élmény létrehozása érdekében. A Pannonhalmi Főapátság és a BUSZESZ közösen fejlesztett ki egy új termékcsaládot, a Bencés Boreceteket, amelyek a Főapátság könyvtárában őrzött XVIII. századi receptúrát figyelembe véve a Pannonhalmi Apátsági Pincészetből származó borokból készülnek……..”A Főapátság szerzeteseinek több évszázados bor- és ecetkészítési  tapasztalata most a sikeres, korszerű technológiával rendelkező, óbudai ecetgyártó cég, a BUSZESZ Zrt. szakértelmével találkozott. Az együttműködés eredménye a pannonhalmi apátsági borecetek családjának megjelenése. A különleges érlelésű, pannonhalmi apátsági borecetek természetes ízének gazdagsága üzenet a múltból a mai ember számára. Olyan minőség, mely kiállja az idők próbáját.” – mondta Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi perjel. „
(Magyar Mezőgazdaság, 2006. november 2.)
„Nagy öröm számunkra, hogy élelmiszeripari termékeink sorát ezekkel a kiváló minőségű borecetekkel bővíthettük” – jelentette ki dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a Bencés Borecetek sajtóbemutatóján az újságíróknak. „
(Pincér magazin, 2006, november)
“Közösen fejlesztett ki egy új termékcsaládot a Pannponhalmi főapátság és a Buszesz Zrt….Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Pannonhalmi Főapátsággal együttműködve fejleszthettük ki a Bencés Boreceteket, és meggyőződésem, hogy a salátakedvelők számára különleges gasztronómiai élménnyel szolgálunk – modta dr. Zentai László, a Buszesz Zrt. vezérigazgatója.”
(Trade Magazin, 2006. november)


  • Preventa: a BUSZESZ palackozza
  • Bencés borecetek pannonhalmi fehérborból
  • Eceteinkről
  • Párizsi világsiker
  • Ásványvizünkről
  • Újdonságok az ecetpiacon
  • Az árcsökkentés határai
  • Nem mind almaecet, ami fénylik